[ Pobierz całość w formacie PDF ]
i sporządz dodatek skrobiowy.
Sposób wykonania ćwiczenia
Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś:
1) przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia i z literatury uzupełniającej,
2) wyszukać w literaturze recepturę na potrawę sma\oną z warzyw owocowych i dodatek,
3) przeczytać recepturę i zaplanować kolejność wykonywanych czynności,
4) przygotować stanowisko pracy, dobrać sprzęt i urządzenia,
5) odwa\yć surowce,
6) sporządzić potrawę i dodatek zgodnie z recepturą
7) wyporcjować estetycznie potrawę,
8) przeprowadzić ocenę organoleptyczną,
9) w przypadku wystąpienia wad wskazać ich przyczyny,
10) uporządkować stanowisko pracy.
Wyposa\enie stanowiska:
- literatura, poradnik dla ucznia,
- surowce do sporządzenia potrawy i dodatku,
- narzędzia, sprzęt i urządzenia do obróbki wstępnej i cieplnej,
- zastawa stołowa.
wiczenie 2
Sporządz potrawę sma\oną z suchych warzyw strączkowych wg własnej receptury
i dobierz dodatek witaminowo-mineralny, sprawdz wydajność nasion strączkowych.
Sposób wykonania ćwiczenia
Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś:
1) przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia i z literatury uzupełniającej,
2) wyszukać z dostępnych zródeł recepturę na potrawę sma\oną z warzyw strączkowych,
3) dobrać i wyszukać recepturę na dodatek witaminowo-mineralny,
4) przeczytać receptury i zaplanować kolejność wykonywanych czynności,
5) przygotować stanowisko pracy, dobrać sprzęt, narzędzia i urządzenia,
6) odwa\yć surowce,
7) sporządzić potrawę i dodatek zgodnie z recepturami,
8) wyporcjować estetycznie potrawę i dodatek,
9) przeprowadzić ocenę organoleptyczną sporządzonej potrawy,
10) w przypadku wystąpienia wad wskazać ich przyczyny,
11) uporządkować stanowisko pracy.
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
47
Wyposa\enie stanowiska:
- literatura, poradnik dla ucznia,
- surowce do sporządzenia potrawy i dodatku,
- narzędzia, sprzęt i urządzenia do obróbki wstępnej i cieplnej,
- zastawa stołowa.
wiczenie 3
Sporządz potrawę z warzyw duszonych według wskazanej receptury i dobierz sposób
podania.
Sposób wykonania ćwiczenia
Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś:
1) przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia i z literatury uzupełniającej,
2) przeczytać wskazaną recepturę,
3) ustalić kolejność wykonywanych czynności,
4) przygotować stanowisko pracy, dobrać sprzęt i urządzenia,
5) odwa\yć surowce,
6) sporządzić potrawę zgodnie z recepturą,
7) wyporcjować estetycznie,
8) przeprowadzić ocenę organoleptyczną sporządzonej potrawy,
9) zaprezentować potrawę, w przypadku wystąpienia wad wskazać ich przyczyny,
10) uporządkować stanowisko pracy.
Wyposa\enie stanowiska:
- literatura, poradnik dla ucznia,
- receptura,
- surowce do sporządzenia potrawy,
- narzędzia, sprzęt i urządzenia do obróbki wstępnej i cieplnej,
- zastawa stołowa.
wiczenie 4
Sporządz potrawę zapiekaną z warzyw według wybranej receptury i dobierz dodatek oraz
sposób podania.
Sposób wykonania ćwiczenia:
Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś:
1) przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia i z literatury uzupełniającej,
2) wyszukać z dostępnych zródeł recepturę na potrawę zapiekaną z warzyw,
3) dobrać i zaplanować dodatek,
4) przeczytać recepturę i ustalić kolejność wykonywanych czynności,
5) przygotować stanowisko pracy, dobrać, sprzęt i urządzenia,
6) odwa\yć surowce,
7) sporządzić potrawę i dodatek zgodnie z recepturą,
8) wyporcjować estetycznie potrawę i dodatek,
9) przeprowadzić ocenę organoleptyczną sporządzonej potrawy,
10) zaprezentować potrawę, w przypadku wystąpienia wad wskazać ich przyczyny,
11) uporządkować stanowisko pracy.
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
48
Wyposa\enie stanowiska:
- literatura, poradnik dla ucznia,
- receptura na potrawę i dodatek,
- surowce do sporządzenia potrawy i dodatku,
- narzędzia, sprzęt i urządzenia do obróbki wstępnej i cieplnej,
- zastawa stołowa.
wiczenie 5
Sporządz potrawę duszoną półmięsną z warzyw owocowych według wybranej receptury,
dobierz dodatek oraz sposób podania.
Sposób wykonania ćwiczenia:
Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś:
1) przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia i z literatury uzupełniającej,
2) wyszukać z dostępnych zródeł recepturę na potrawę duszoną półmięsną z warzyw,
3) dobrać dodatek i wyszukać recepturę,
4) przeczytać recepturę na potrawę i dodatek, ustalić kolejność wykonywanych czynności,
5) przygotować stanowisko pracy, dobrać sprzęt, urządzenia,
6) odwa\yć surowce,
7) sporządzić potrawę i dodatek zgodnie z recepturą,
8) wyporcjować estetycznie potrawę i dodatek,
9) przeprowadzić ocenę organoleptyczną sporządzonej potrawy,
10) zaprezentować potrawę na forum grupy,
11) uporządkować stanowisko pracy.
Wyposa\enie stanowiska:
- literatura, poradnik dla ucznia,
- receptura na potrawę duszoną półmięsną,
- surowce do sporządzenia potrawy,
- narzędzia, sprzęt i urządzenia do obróbki wstępnej i cieplnej,
- zastawa stołowa.
wiczenie 6
Sporządz potrawę z warzyw według wybranej receptury charakterystyczną dla wskazanej
kuchni obcych narodów, dobierz dodatek i sposób podania.
Sposób wykonania ćwiczenia
Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś:
1) przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia i z literatury uzupełniającej,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]